Blog

Jeste li spremni za polazak u vrtić ?

Polazak deteta u vrtić predstavlja veliku promenu za dete,ali i za roditelje. Dete odlazi iz sigurne i zaštićene sredine doma u potpuno novu sredinu punu iznenađenja.  U vrtiću se dete prvi put nalazi u situaciji da je duže vreme odvojeno od roditelje,te je sasvim normalno da se toga boji.

Razumljivo je da su i roditelji pod stresom,ali bitno je da znate da dete može osetiti vaš strah i brigu vezanu za odlazak u vrtić. Iz vašeg straha može primiti informaciju kako vrtić možda nije sigurno mesto,što može izazvati u detetu dodatni otpor. Zato bi bilo dobro da budete sigurni u svoju odluku i da vrtić predstavite kao pozitivno i veselo  mesto gde će dete uzivati.

Na adaptaciju deca reaguju različito,zato je jako bitno da ne upoređujete reakcije vašeg deteta sa drugom decom, već pokušajte odgovoriti individualnim potrebama vaseg deteta.

Moguće reakcije deteta na adaptaciju:

*emocionalne– dete može biti tužno,potišteno,ljuto…

*telesne– bolovi,povraćanje,povremeno vraćanje u nižu fazu razvoja (npr. dete koje sigurno hoda može početi da puzi ili dete koje pravilno govori može početi da tepa…)

*ponašanje– udaranje, vrištanje, odbijanje kontakta, odbijanje hrane…

Ove reakcije mogu se javiti odmah po dolasku u vrtić ili nekoliko nedelja nakon polaska. I ove reakcije uglavnom traju jednu do dve nedelje.

Adaptacija se odvija sa povećanjem vremena boravka deteta u vrtiću. Prvi dan dete ostaje 1 sat,da bi se svaki sledeći dan povećavalo po pola sata ili pun sat.

Kako olakšati detetu polazak u vrtić ?

  • Važno je kod deteta stvoriti naviku dolaska,dovoditi ga u isto vreme,poželjno je da to za vreme adaptacije radi jedna ista osoba.
  • Ne odugovlačiti pri odvajanju od deteta,time stvarate osećaj nesigurnosti kod njih.
  • Pokazati mu da imate poverenje u vaspitače.
  • Ne obecavati detetu vreme dolaska po njega ukoliko niste sigurni da ćete moći to da ispoštujete.
  • U toku adaptacije dozvolite vašem detetu da od kuće ponese omiljenu igračku.
  • Srdačan pozdrav i minut koji ćete posvetiti detetu pri rastanku odlakšaće mu odvajanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *