Blog

Da li ste spremni za polazak u školu?

Škola predstavlja veliku promenu, kako za dete tako i za celu porodicu. Režim i organizacija dana u školi potpuno je drugačiji od režima dana u vrtiću. Prvenstveno se razlikuje način na koji deca uče. U predškolskom deca uče kroz igru,dok se u školi od dece očekuje učenje samo po sebi.

Zato je veoma važno potruditi se da detetu pomognete da na što lakši način prevaziđe promene.

-Pre svega dajte detetu dovoljno vremena da se adaptiraju na promene. Smatra se da je deci potrebno da prođe ceo prvi razred kako bi se adaptirali na promene.

-Ne plašite dete i ne zahtevajte od njega da u klupi sedi mirno,da sluša učiteljicu i da ne ustaje u toku časa. Dete će na osnovu stava koji učiteljica zauzme ali i na osnovu ponašanja druge dece samo zauzeti određeno ponašanje i shvatiti šta se od njega očekuje.

-Veoma je bitno da detetu date realnu sliku škole. Detetu treba predočiti da će pored sticanja novih prijateljstava i pored puno novih avantura u školi imati i određene obaveze,koje im možda neće biti omiljene.

-Pružite podršku vašem detetu. Na taj način učvrstićete detetovo samopouzdanje, koje će mu dok traje adaptacija biti veoma potrebno.

-Vazno je da u prve 2-3 nedelje pratite vaše dete. Budite prisutni,praktikujte vaše porodične rituale i učinite vaše zajedničko vreme što kvalitetnijim. Potrudite se da dete u prvih nekoliko dana u školu vodite vi,a tek kasnije u to uključite bake,deke,bebisiterke.

-Ne ubacujte nove vanškolske aktivnosti. Ukoliko je dete imalo neku aktivnost u predškolskom periodu može nastaviti sa njom,ali nije preporučljivo da sa polaskom u prvi razred dodajete još novih vanškolskih aktivnosti.

-Od samog početka stvarajte radne navike kod deteta. Omogućite mu sobu ili sopstveni radni prostor i u toku dana insistirajte na što preciznijoj satnici obaveza. Takodje, vazno je da dete samostalno uči i radi svoje domaće zadatke,a vi ste tu da prekontrolišete domaći,nikako da ga radite umesto deteta.

-Vaše dete i ako sa polaskom u školu postaje učenik,i dalje je dete. Ima potrebu za igrom, igračkama i roditeljkom pažnjom. S’ toga mu to nemojte ni uskratiti. Zato, i kada u školi dobije lošu ocenu umesto grdnje i kritike potrudite se da pronađete uzrok kako bi se te neželjene pojave iz korena promenile.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *